16 lipca 2013

Quesadilla kurkowo-indycza z ostrym sosem

Składniki:
  • placki do tortilli
  • 800 g mięsa mielonego z indyka- ja wzięłam piersi indycze i poprosiłam i zmielenie mi tego w sklepie
  • 1 duża cebula biała
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ser w plastrach ( dowolny)
  • 150 g sera gorgonzola
  • 10 listków bazylii
  • 4 listki oregano
  • 200 g kurek
  • 50 g masła
  • 4 łyżki wina białego
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta wegety
  • 1 papryka czerwona
  • oliwa z oliwek



Sos:
  • 2 puszki pomidorów
  • 6 papryczek pepperoni
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • garść liści świeżej bazylii



Przygotowanie:
Wszystkie składniki do sosu miksujemy lub używamy blendera.

Do Quesadilli potrzebować będziesz:
3 patelnie ( 1 mała, 1 duża i głęboka, 1 duża taka np jak na naleśniki )

Na rozgrzaną głęboką patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebulka zaczyna nabierać kolorku dodajemy porcjami mięso mielone. Później dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy dokładnie umyte i osuszone kurki, po jakiś 3 minutach dodajemy wino i smażymy około 6 minut. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy całość do patelni z mięsem, zwiększamy moc palnika. Mieszając dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek i posiekane liście ziół. Smażymy mieszając jeszcze 10-15 minut. Żeby pozbyć się tłuszczu cały farsz przerzucamy przez sitko i z powrotem umieszczamy w patelni. Doprawiamy pieprzem i odrobiną wegety.

Na patelni tzw. naleśnikowej lub tradycyjnej rozgrzewamy oliwę. Na to kładziemy placek tortilli wyłożony serem i nakładamy farsz i ser gorgonzola, po czym zamykamy placek kolejnym plackiem lub składamy go.
Smażymy po jakieś 4 minuty z każdej strony.









Smacznego !!!!

3 komentarze:

  1. super danie!bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde pomysłowe :) Bardzo podoba mis się, ze do dania z kuchni meksykańskiej użyłaś kurek. Tylko chyba gorgonzole podmienię, bo jakoś nie umiem się do niej przekonac ... (może feta?)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ale to musiało być dobre! :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...