21 lipca 2013

Ostry Burger

Do rozpalanego grilla dodaj garść owoców jałowca, dzięki temu potrawy będą bardziej aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :)




Składniki na burgery:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula biała - drobno posiekana
  • 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • natka pietruszki - drobno posiekana
  • pęczek koperku - drobno posiekany
  • 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana
  • 50 g kiełków brokułu 
  • 5 listków bazylii
  • 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka zielonej pasty curry


Wszystkie te składniki dobrze mieszamy z mięsem. odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla. 


Sos do burgerów:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 10 listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz


Wszystkie składniki blendujemy :)

Dodatki do burgerów:

Burgery podałam w bułkach z pestkami dynii. Pozostałe dodatki to zapiekane pomidory, zapiekana papryka, ogórki małosolne i mix salat. Użyłam także kiełków specjalnych na patelnię





Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Bardziej aromatyczniejsze...Klaudio, piszesz dla ludzi o bardzo fajnych rzeczach, zwróć uwagę na poprawność językową, proszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. puszności :) tylko jak się do tego zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za zwrócenie uwagi :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...