11 lipca 2013

Orientalny Melonowo- Ogórkowy Chłodnik z Krewetkami Tygrysimi

Składniki:
  • 1 melon miodowy
  • 1 ogórek długi
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • kawałek imbiru - długość 4 cm
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1/2 kostki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 30 krewetek tygrysich obranych i surowych
  • jogurt naturalny


Przygotowanie:
  • Garnek lub głęboka miska.
  • Patelnia.
  • Blender.


Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę.Wrzucamy do garnka.  To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego.

Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem.





Smacznego !!!!
Dla ochłody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...