9 lipca 2013

Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko



Przygotowanie: 
Najpierw zrobimy rozczyn. Czyli: rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Składniki mieszamy razem i odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce. Ja rozczyn dałam pod kołdrę na 45 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, a raczej wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie samo odchodzić od dłoni i palców to znaczy, że jest już gotowe do ponownego odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka.
Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika  z opcją góra i dół. Pieczemy 25-30 minut.




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Piękne jagodzianki, musiałby być bardzo dobre :)
    Pozdrawiam moją imienniczkę ...

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no!
    pyszne
    Dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...