1 lipca 2013

Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem

Składniki na naleśniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 listków bazylii - drobno posiekanej
  • 1 pełna szklanka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli


Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżki masła



  • 300-400 g fasolki szparagowej



  • 5 ziemniaków
  • 1 pęczek młodego szczypiorku
  • 3 różyczki brokuła
  • 1 jajko
  • 2 łyżka masła

Składniki na sos:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 plasterków sera gouda



Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy.

Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do sitka by pozbyć się zbędnej wody z tłuszczem. Delikatnie solimy i pieprzymy.

Fasolkę myjemy i odcinamy niepotrzebne ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu ostygnięcia i odcedzamy. 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa.

Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy. 

Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut.












Smacznego !!!!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Ciekawi mnie ten farsz, bo nigdy nie dodawałam do środka fasolki. Do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna nazwa farszu! :D CHociaż nie, mam lepszą: idealny farsz! Zawiera wszystko, co uwielbiam :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojoj to musi być przedobre ;) koniecznie do zrobienia ;) tymczasem polecam warzywa z grilla na upalne dni http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno je zrobię! :) Masz wspaniałego bloga! :)


    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...