12 czerwca 2013

Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43

Jajka są nie drogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza. 

Jak je przyrządzać dla najmłodszych?



Zapiekany pomidor

(powyżej 10. miesiąca)

  • okrągły pomidor średniej wielkości
  • jajko
  • łyżeczka bułki tartej
  • pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka oliwy


Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu. 

Jajecznica na parze

(powyżej 10. miesiąca)

  • jajko
  • łyżeczka mleka
  • odrobina masła
  • posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki


Jajko umyj, wbij do miseczki, dodaj mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj do jajecznicy kawałeczek masełka i oprósz drobniutko zieleniną. 


Biszkopciki

(powyżej 10. miesiąca)

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej


Zmiksuj cukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym.


Zupka na lato

(powyżej 6. miesiąca)

  • garść świeżo łuskanego groszku
  • mała cukinia lub kilka różyczek brokułu
  • ziemniak
  • łyżka ugotowanego mięsa drobiowego
  • łyżka kaszy manny
  • łyżka oliwy extra vergine lub masła
  • pół ugotowanego żółtka
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...