13 czerwca 2013

Kulka smaku - Dziecko Nr. 7 Lipiec 2013 r. str. 44-45


Kolorowe kulki lodów wyglądają tak apetycznie !!!
Nic dziwnego, że dzieci je uwielbiają. 
Jednak w kwestii podawania lodów dzieciom jest wiele sprzecznych opinii. 
Które z nich są prawdziwe?




www.lody.com.pl
  • Lody są niezdrowe
Nieprawda

W gruncie rzeczy to godny polecenia deser. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego wapnia (100 g porcja dostarcza go tyle samo, co 100 g mleka). Poza tym stanowią dobre źródło białka i fosforu.

  • Lody nie nadają się dla maluchów
Prawda i nieprawda

Niemowlaków lepiej lodami nie karmić. Są bowiem wytwarzane na bazie mleka krowiego, które podajemy dziecku dopiero po ukończeniu roku (ma w sobie silne alergeny). Starsze dzieci, jeżeli nie są uczulone na mleko, mogą jeść lody bez przeszkód.

  • Lody są przyczyną zatruć
Prawa i nieprawda

Jeżeli byłyby przechowywane w złych warunkach i rozmroziły się, a następnie zostały zamrożone- mogą być w nich bakterie. Dla dzieci wybieraj wyłącznie desery wysokiej jakości, produkowane przez znanych producentów.


  • Lody powodują przeziębienie
Nieprawda

Przeziębienie wywołują wirusy, które dostaną sie do organizmu przez nos i gardło, powodując zapalenie błony śluzowej dróg oddechowych. Wirusów nie roznoszą lody, lecz chorzy ludzie.!!!



  • Gdy boli gardło, nie wolno jeść lodów

Nieprawda

Gdy dziecko boli gardło, lody mogą wręcz pomóc. Bakteria paciorkowca wywołująca zwykle zapalnie gardła nie lubi zimna. Lody poleca się też maluchom po usunięciu migdałów. Podziałają przeciwbólowo, zmniejszą obrzęk w gardle i przyspieszą gojenie się rany.


  • Lody są tuczące

Prawda

To nie jest deser dietetyczny- zawiera zwykle około 10 % tłuszczu(ale bita śmietanka z kremówki zawiera go około 30 %). Coraz częściej można jednak kupić lody jogurtowe lub z odtłuszczonego mleka o niższej zawartości tłuszczu i sorbety, czyli lodowe desery z soku lub musu owocowego.


  • Lody zawierają sztuczne barwniki i konserwanty

Raczej nieprawda

Konserwanty są lodom niepotrzebne, gdyż konserwuje je bardzo niska temperatura. Większość producentów stosuje barwniki naturalne np. kolor lodów wiśniowych często zawdzięczamy nie sokowi z wiśni, ale z buraków. Do lodów dodaje się środki emulgujące i zagęszczające, dzięki którym możliwe jest zmieszanie składników.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...