21 czerwca 2013

Czosnkowo- cytrynowy grillowany łosoś z warzywami po prowansalsku

Składniki:
  • 2 filety z łososia- każdy po 300 g
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • 1 natka koperku
  • sól i pieprz

  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor malinówka
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie


Przygotowanie:
Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy leżał osobno.  Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do miseczki, gdzie kolejno dodajemy oliwę, sok z całej cytryny, posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy i zalewamy łososia. Odkładamy do lodówki na kilka godzin 3-5 godzin. Po tym czasie już na rozgrzanego grilla kładziemy tackę aluminiową i układamy na niej łososia i skrapiamy lekko dodatkowo oliwą.

Na drugiej tacce układamy pokrojone w talarki warzywa posypane ziołami i zlane oliwą.

 





Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...