16 maja 2013

Placki Ziemniaczane INACZEJ

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 100 g maki pszennej lub ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • bułka tarta ( do obtaczania )
  • przyprawy do doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka
  • Oliwa z oliwek do smażenia


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa masę ziemniaczana formujemy jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oliwie z oliwek.

Uwaga !!! - najlepiej smakują z maślanką lub kefirem :D




Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Robię takie placki dość często.
    Są pyszne szczególnie z cukrem

    OdpowiedzUsuń
  2. Przechwalstwo...to bardzo zła cecha..polecam nie robić synowi najpiękniejszych kanapek w szkole.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...