4 maja 2013

Ogórkowy Śledź a'la Matias

Bardzo lubię mieszać ze sobą różne smaki. Czasami miewam na kilka rzeczy do jedzenia jednocześnie.
Tym razem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy.

Składniki:
  • duży słoik
  • ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich
  • 300-400 g śledzi a'la matias w leju
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • cukier 3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • 2 duże cebule


Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki 
( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika  Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy do słoika. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Zamykamy i mieszamy. Odstawiamy na kolejny dzień do lodówki i gotowe.



Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...