17 maja 2013

Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY

Cały tekst jest z książki " Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji" - CARA HOBDAY & JO DENBURY


Kluczem do sukcesu w prezentacji potraw jest właściwe planowanie. Podobnie jak w wielu innych dziedzinach, najważniejsze są przygotowania. Poniżej zamieszczono przykładowe menu wraz z kilkoma wskazówkami dotyczącymi planowania i sporządzania harmonogramu, by przedstawić w zarysie zakres przygotowań niezbędnych, gdy chcesz podać trzydaniowy posiłek. 


Proponowane MENU
Zaproponowane MENU nadaje się raczej na porę zimową i obejmuje szeroki zestaw smaków, który powinien zadowolić najwybredniejszych gości. Część potraw należy przyrządzić na kuchence, a część w piekarniku. Wiele przybrań można przygotować wcześniej. ( gorąco polecam tę książkę - http://chomikuj.pl/janekdk/Poradniki/Sekrety+dekorowania+potraw.++Profesjonalne+techniki+stylizacji,2590302158.pdf )
Kiedy ustalisz menu, spisz od razu listę zakupów. Być może niektóre produkty będzie trzeba zamówić w sklepie mięsnym lub spożywczym, więc załatw to jak najszybciej. Dobrym pomysłem jest także kupienie z wyprzedzeniem wszelkich specjalnych dekoracji.


Tydzień wcześniej:

      Najlepiej zaplanować menu z tygodniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza jeśli będziesz gościć dużą grupę ludzi lub okazja jest szczególna. Na wybór dań, które zdecydujesz umieścić się w menu, wpłynie pora roku i dostępność niektórych produktów. Nie chcesz przecież szukać po sklepach żurawin na dzień przed przyjściem gości na obiad !!! Powinieneś także uwzględnić rozmiar piekarnika- do małego nie zmieści wiele potraw. Jeśli sądzisz, że będziesz mieć ograniczony czas na gotowanie w dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania wcześniej. Jeżeli powinieneś zająć się dużą liczbą gości, prawdopodobnie łatwiej Ci przygotować mrożony deser na kilka dni wcześniej lub przyrządzić dekoracje, które nadają się do przechowywania, jak na przykład cukrowy piasek czy cukrowe wafle.
     Jeśli wydajesz specjalne przyjęcie urodzinowe czy obiad z okazji rocznicy, dekoracje i przybrania uatrakcyjnią posiłek i przydadzą blasku. Wyszukane przybranie na przykład cukrowe wafle do deseru lub pikantne pianki do dania głównego, stanowi doskonały niewielki dodatek, dzięki któremu potrawa zyska na elegancji. Wiele przybrań można przygotować z wyprzedzeniem, co pozwala oszczędzić czas w dniu przyjęcia.
     Innym dobrym pomysłem jest zaplanowanie wyglądu stołu. Pomyśl o nakryciach, żeby wiedzieć dokładnie, jak udekorować stół danego dnia. Możesz chcieć kupić kilka drobiazgów, które dopełnią całej wizji. Sprawdź zestaw sztućców i porcelany- jeżeli leżał miesiącami w kredensie, być może należy go przeczyścić. Wyjmij bieliznę stołową, którą potrzebujesz o jeśli nie jest świeża, wypierz ją dokładnie i wyprasuj. Wielu gospodarzy lubi dekorować stół świeżymi kwiatami lub ziołami. Jeśli planujesz ustawić na stole kwiaty, upewnij się, kiedy powinieneś je zamówić.

Trzy dni wcześniej:

* zakup wszelkie składniki, które nadają się do przechowywania w spiżarce, nabiał lub świeże produkty, które należy przygotować z wyprzedzeniem
* przygotuj wafle buraczane i schowaj je w szczelnym pojemniku wyłożonym chłonnym papierem
* przygotuj olej z dodatkiem bazylii i wstaw do lodówki


Dwa dni wcześniej:

* przygotuj parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego chłonnymi papierowymi ręcznikami
*  przygotuj puree z karczochów i wstaw do lodówki

Jeden dzień wcześniej:

* odbierz wołowinę ze sklepu mięsnego i kup grzyby oraz pozostałe świeże produkty i zioła . Umyj zioła w zimnej wodzie i przechowuj zgodnie z instrukcją aby zachowały świeżość. ( instrukcja - wyłóż talerz mokrymi papierowymi ręcznikami i umieść na nich listki ziół. Przykryj folią i wstaw do lodówki do czasu przybrania potrawy)
* oczyść grzyby, lecz nie spłukuj ich wodą. Schowaj grzyby do szczelnego pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami i wstaw do lodówki
* zamarynuj wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki
* przygotuj czekoladowe płatki i schowaj do szczelnego pojemnika 
* przygotuj czekoladowe trufle 


W danym dniu:

* przygotuj piankę o smaku bazylii i wstaw do lodówki 
* przygotuj warzywne kulki zblanszuj i wstaw we wrzącej wodzie 
* wybierz gałązki ziół do przybrania
* ustal ostateczną prezentację grzybów i wołowiny na talerzu - możesz przygotować prosty szkic, by kierować się nim podczas pośpiesznego podawania dań gościom
* policz talerze i wypoleruj je
* wypoleruj sztućce, Sprawdź krzesła
* przygotuj plan usadzenia gości, jeśli jest potrzebny
* nakryj do stołu


CZAS UCIEKA !!!!

Dwie godziny wcześniej:
* udekoruj talerze cukrem i odstaw
* posiekaj grzyby i szczypiorek i przełóż na blachy gotowe do ugotowania
* połóż parmezanowe koszyczki na blasze, by podgrzać je w piekarniku
* wyjmij wołowinę z marynaty i ułóż na blasze gotową do upieczenia
* wyjmij z lodówki olej z bazylią, by wyklarował się przed podaniem
* ustaw gotowe do użycia tace przy kuchence

Godzinę wcześniej:

* rozgrzej piekarnik do upieczenia wołowiny
* przygotuj szprycę do puree z karczochów
* pokrój mango do deseru

Pół godziny wcześniej:

* upiecz wołowinę, przykryj i dostaw w ciepłe miejsce. Zmniejsz temperaturę w piekarniku, by podgrzać parmezanowe koszyczki


Piętnaście minut przed posiłkiem:

* ugotuj grzyby i szczypior
* podgrzej  szybko parmezanowe koszyczki w piekarniku. Ułóż talerze gotowe do podania potraw. Na talerzach ustaw koszyczki. Do koszyczków przełóż łyżką grzyby i dodaj ziołowe przybranie. Wyjmij piankę o smaku bazylii z lodówki i tuż przed podaniem rozprowadź ją na grzybach
* zagotuj osolona wodę, by podgrzać w niej warzywne kulki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...