22 kwietnia 2013

Zupa Serowo-Cebulowa-Szpinakowa z grzankami :D

Składniki:
  • 300 g serka topionego kremowego (3 opakowania po 100  g)
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1/2 kostki sera feta - Favita
  • 7 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 cebule
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 natki pietruszki
  • 6 plasterków sera gouda
  • 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe
  • 1 płaska łyżka wegety
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • chleb na grzanki i przyprawy (czosnek, bazylia i chilli)


Przygotowanie:
Garnek i głęboka patelnia.
Do garnka wlewamy 2 litry wody oraz wrzucamy 2 kostki rosołowe i gotujemy.
Cebulę kroimy w talarki lub piórka i przekładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła. Smażymy tak długo aż cebula będzie złocista. 
Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno posiekane) i dodajemy świeży dokładnie umyty szpinak a następnie ser feta. 
Do zupy dodajemy także zahartowaną śmietanę i pokrojone w kostkę plasterki sera. 
Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią.
Możemy zupę wymieszać ze szpinakiem lub dodawać go bezpośrednio na talerz z zupą.






Smacznego !!!!

1 komentarz:

  1. Ależ kombinacja :) Może być dobra. Ja jak na razie uczę się francuskiej cebulowej au gratin :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...