25 kwietnia 2013

Thai Satay & Shrimps


Składniki na Satay:
  • Wykałaczki szaszłykowe
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka garam masala - świeżo zmielone
  • 1 łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem
  • 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)
  • utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm)
  • do smaku pieprz cytrynowy


Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • mieszanka warzyw chińskich ( mrożona)
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka świeżo zmielonej przyprawy garam masala
  • świeżo zmielony pieprz


  • 7 dużych krewetek
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru


Przygotowanie:

Piersi myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na kawałeczki, kostki. Mieszamy w przyprawach i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki szaszłykowe. I smażymy na rozgrzanej patelni już bez dodatki tłuszczu. 

Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub smakowego oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami.

Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pietruszkę z czosnkiem następnie krewetki. Smażymy kilka minutek. Zdejmujemy krewetki z patelni a pozostały czosnek i pietruszkę prażymy :D







Smacznego !!!!












2 komentarze:

  1. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...