12 kwietnia 2013

Surówka z tzw. ' Chińczyka '

Chyba w każdej chińskiej restauracji do każdego dania jest podawana tzw. ' CHIŃSKA ' surówka. Fakt, faktem z Chinami to ona ma bardzo mało wspólnego,a mogę nawet powiedzieć, że nic. Nie ma się co dalej w to wgłębiać. Mnie ona bardzo smakuje i postanowiłam zrobić ją w domu.
Wyszła inna w smaku, ale równie dobra :)

Składniki:
  • 1/2 główki białek kapusty
  • 2 marchewki
  • Sos:
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ( ja użyłam oliwy) - ale można dodać olej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli ( pestki )
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Kapustę kroimy bardzo cienko, a marchewkę ucieramy na tarce. Dodajemy do tego sos  i mieszamy.
Odstawiamy di lodówki na 2-3 godziny żeby nam się wszystko dobrze przeżarło. 

Możemy obsypać sezamem lub dobrze zmielonymi orzechami włoskimi :)


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Klaudio, ale apetyczna surówkę stworzyłaś, aż chce się jeść :)) a ten dodatek sezamu - bomba!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądaczy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...