15 kwietnia 2013

Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym

Składniki:
  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 opakowanie pieprzu cytrynowego
  • 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Sos:
  • 250 g pieczarek
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 włoszczyzna
  • 600 ml wody
  • 1 natka pietruszki
  • 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa
  • 1 śmietana 18 % 250 ml
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 kostka grzybowa knorr
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka owocu jałowca



Przygotowanie:

Mięso myjemy i oczyszczamy. Porcjujemy je na kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie  gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni z opcja góra i dół.  Gdy polędwiczki podczas smażenia nabiorą nam złocistego koloru, przekładamy je wraz z patelnią do piekarnika na 20 minut.

Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka.
Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby.
W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego  liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną  dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy.
Do patelni dodajemy pieczarki ( umyte i przekrojone na pół) oraz pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy.
Gdy pieczarki będą miękkie a cebulka szklista dodajemy na patelnię pół wywaru i następnie śmietanę. Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę.

Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika.

Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. 







Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...