2 kwietnia 2013

Makaron w sosie grzybowym

Składniki na sos:
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1.5 łyżki mąki
  • 600 ml  wody
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz


Przygotowanie:
  1. Grzyby zalewamy 500 ml wody i odstawiamy na 2-3 godziny. 
  2. Grzyby z wywaru kroimy na kawałeczki i gotujemy w tej samej wodzie w której je namaczaliśmy. 
  3. Po upływie tego czasu, na patelni rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia cebuli dodajemy na patelnię 150 ml grzybowego wywaru, bez grzybów. 
  4. Z gotującego się wywaru grzybowego odlewamy 1/2 szklanki tego własnie wywaru. Dodajemy do tego 1.5 łyżki mąki i 3 łyżki śmietany. Mieszamy tak aby nie było grudek. 
  5. Gotujący się wywar z grzybami dodajemy na patelnię gdzie mamy już cebulę. Mieszamy i po chwili dodajemy tzw zaklepkę. 
  6.  W trakcie całego gotowania sosu, przygotowujemy sobie makaron i gotujemy wedle zaleceń danego producenta. Gdy makaron będzie gotowy przed jego dodaniem do sosu, do naszej patelni z sosem dodajemy drobno posiekaną natkę i całość doprawiamy solą i pieprzem. Nastepnie dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.





Smacznego !!!






2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...