3 kwietnia 2013

Grillowane warzywa po nicejsku z przepisu Pana Michele Moran

MOJA WERSJA a oryginał znajduje się tutaj LINK

Składniki:
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
40 g zielonych oliwek
40 g czarnych oliwek
1 bakłażan
2 małe cukinie lub 1 duża
przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, bazylia, sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik włączamy i ustawiamy temp. 180 stopni z opcją góra i dół.

Warzywa dokładnie myjemy. Z każdej papryki dokładnie usuwamy gniazda z nasieniem. Każdą z papryk kroimy na ćwiartki. Umieszczamy je w naczyniu i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy także troszkę ziół prowansalskich, bazylii, soli i pieprzu do smaku to już wedle uznania.
Cukinię i bakłażana kroimy w paski ale tak na ukos. Je również umieszczamy w naczyniu posypujemy ziołami, bazylią, solą i pieprzem i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. 
Pokrojone warzywa umieszczamy na grillu ( patelnia grill, grill elektryczny lub tradycyjny). Gdy warzywa będą już odpowiednio ugrillowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy 10 minut.
Podczas pieczenia warzyw, siekamy cebulę, czosnek i oliwki. Dodajemy do niech 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut.

Gdy warzywa będą już gotowe posypujemy je zawartością patelni :D







SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

  1. wspaniale wyglądają, bardzo lubię takie warzywka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...