27 marca 2013

Żeberka - PALCE LIZAĆ !!!

Składniki:
  • 1.5 kg żeberek
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 duże cebule czosnkowe
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki piwa
  • 1 łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek owoców jałowca
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 4 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka wody


UWAGA !!!Aby żeberka wyszły niesamowicie aromatyczne i soczyste należy je zamarynować na 24 godziny przed pieczeniem.


Przygotowanie:

Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Układamy je w jakimś naczyniu ze szczelnym zamknięciem.
MARYNATA - do miski dodajemy miód, oliwę, 1 szklankę piwa, sos sojowy oraz pozostałe wymienione przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy do marynaty 5 ząbków czosnku ( wyciśnięte). 
Żeberka zalewamy marynatą. Całość obsypujemy pokrojoną w drobne piórka cebulą. Zamykamy i odkładamy do lodówki na 24 godziny. 

Po upływie zalecanego czasu w brytfance lub naczyniu żaroodpornym umieszczamy kapustę kiszoną wraz z jej sokiem.

Żeberka obtaczamy lekko w mące i przez chwilkę obsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Lekko podsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu lub brytfance. Zalewamy to marynatą oraz szklanką piwa i szklanką wody. Dodajemy suszone śliwki i pieczemy.
Piekarnik 180 stopni, opcja góra dół - 80 minut.










1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo smacznie ,na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...