12 marca 2013

Rafaello w malinowej otulinie

Składniki:
  • 1.5 paczki krakersów
  • 5 opakować puddingu waliliowego bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • blaszka do pieczenia ( ja wybrałam taką 30x25 )


Dodatki: Kakao, maliny, jogurt truskawkowy, cytryna, skórka z cytryny

Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy krakersami, jeden obok drugiego. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, a pozostałe mleko gotujemy. Tą szklankę mleka wlewamy do dzbanka i dodajemy zawartość 5 opakowań puddingu waniliowego oraz 2 łyżki cukru i mieszamy. Całość dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy. Czekamy aż zgęstnieje, i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa puddingowa ostygnie, przekładamy ją do miksera wraz z 1/2 szklanki wiórek i 1/2 kostki masła. Miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Masę kokosowo-puddingową wykładamy na blaszkę. Rozdzielmy ją tak na dwie porcje by nam wyszły 2 warstwy masy. Na pierwszą masę znowu układamy krakersy jeden obok drugiego i ponownie zalewamy je masą. Górną warstwę masy zasypujemy wiórkami  Odkładamy nasze Rafaello do lodówki. Ja zostawiłam je tam prawie 20 godzin, wtedy mamy 100% pewność ze całość nam idealnie stężeje.

Do ciasta Rafaello można również dodawać migdały :)





Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...