4 marca 2013

Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta


Cztery zasady:
  1. ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia.
  2. wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania.
  3. lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy).
  4. jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami

Przepis na klasyczne ciasto na pierogi
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na ok. 100 pierogów):
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody

Wykonanie:
  1.  Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.
  2.  Sól rozpuszczamy w wodzie.
  3. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.



 Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani.


Farsz numer 1.  Na tradycyjne pierogi Ruskie
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 300 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • pieprz i sól 
  • 50 g masła
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły.


Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :)
  • 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól i papryka ostra mielona
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone wraz z pokrojonym w drobne kosteczki boczkiem. Grzyby zalewamy wrzatkiem i trzymamy pod przykryciem około 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy. 

Dodatki:
Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki :)



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...