29 marca 2013

Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW

Składniki:
  • 1.7 kg mięsa - Karczek Sokołów
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych moreli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy grillowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki wegety
  • 8 ziarenek owoców jałowca
  • 1 szklanka wody


Przygotowanie:
Mięso myjemy i lekko nacinamy w krzyżyki, następnie nacieramy marynatą z wyżej wymienionych produktów. Odkładamy zamarynowane mięso na noc do lodówki. Wkładamy rano do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Proces pieczenia to ciągłe obserwacje i manewrowanie funkcjami w piekarniku.
Ja piekłam prawie 2 godziny, przy czym po 1 godzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada. 





Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...