23 marca 2013

Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz'

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula 
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 suszonych papryczek chilli
  • 1/2 pora
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury )
  • 2 szklanki wody
  • 40 ml białego wytrawnego wina


Przygotowanie:

Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który przeciskamy, kurkuma, drobno posiekaną natką i przyprawami. 
Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, dodajemy do niej 2 szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną na 4 części, suszone chilli rozgniecione  por posiekać i dodać po 1/2 z wyżej wymienionych kostek. 

Gdy tak zwany wywar będzie już gorący dodajemy do niego uformowane w kulki mięso o gotujemy około 30 minut. 





Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...