20 marca 2013

Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika

Składniki:
  • 1 świeża Dorada
  • 1 łyżka masła
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/2 natki pietruszki
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn
  • sok z 1/2 cytryny




Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni z opcją góra i dół. Pieczemy około 30 minut, cały czas obserwując rybę. 

Na sam koniec możemy posypać rybę serem mozzarella ( wiórki ).

Podajemy z np. jajkami sadzonymi









Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...