20 marca 2013

Dorada faszerowana z patelni

Składniki:
  • 1  świeża Dorada 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • mąka
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn
  • sok z 1/2 cytryny
  • szparagi



Przygotowanie:
Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
Farsz - masło mieszamy z 4 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami a następnie obtaczamy ją w mące. Obtoczoną rybę umieszczamy w uprzednio rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i smażymy. Czas smażenia? jest w zasadzie indywidualny, musimy obserwować aby nam się ryba nie spaliła.
Z tego farszu co mamy okładamy tak 1 łyżeczkę i rozpuszczamy ją na patelni dodając szparagi. 

Podajemy z ziemniaczkami i mizerią na jogurcie naturalnym typu greckiego.












Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...