13 lutego 2013

Zupa Śledziowa Tatusia Na Zimno - z ziemniakami w mundurkach

Zupka trafiła wraz z przepisem do galerii zdjęć Dzień Dobry TVN- Wasze dania na naszej stronie :)

Składniki:
  • 1/2 kg filetów śledziowych z matiasa
  • 3 cebule
  • 1.5 litra wody
  • 1.5 kieliszka octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 7 ziemniaków w mudnurkach
  • 400 ml śmietany 18%


Przygotowanie:

Wodę wraz z octem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi gotujemy. Gdy woda będzie nam wrzeć dodajemy pokrojone w talarki cebule. Dalej gotujemy dodając 1 łyżeczkę cukru. Czas ogólnie gotowania będzie to jakieś 20-30 minut. Wywar odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Filety śledziowe płuczemy z soli, i następnie kroimy je na kawałki tzn na kostkę.
Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku w mundurkach. 

Do zimnego wywaru dodajemy pokrojone śledzie i śmietanę. Wszystko razem mieszamy.

Podajemy na zimno z obranymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...