4 lutego 2013

Tortilla Orientalna - Bombay Dreams


 Orient w domu
Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają  (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają cen w Mc’Donalds czy innym barze szybkiej obsługi. No cóż, tanio nie jest i nigdy w takich miejscach nie było.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę orientu przygotować sobie w swoim domowym zaciszu. Szczególnie teraz zimną, gdyż potrawy kuchni wschodu kuszą nie tylko zapachami, ale przede wszystkim smakami (a mają właściwości rozgrzewające).  Przepisy na znane egzotyczne potrawy bez problemu znajdziemy w Internecie, a sklepy kolonialne pełne są wszelakich możliwych przypraw i dodatków niezbędnych do przyrządzenia orientalnych smakołyków. W dużych hipermarketach również znajdziemy działy z egzotycznym jedzeniem i przyprawami. Podstawą kuchni orientalnej są dymki, imbir, czosnek  limonka (czyli rzeczy dostępne również w sklepie za rogiem). Część z nich jest jednogarnkowa, czyli po gotowaniu nasza kuchnia nie będzie wyglądała, jak pobojowisko.
Może warto do wspólnego gotowania zaprosić znajomych czy przyjaciół i zorganizować sobie wieczór w z góry ustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką.
Źródło tekstu:  http://szama.abdul.pl/


 Składniki:
  • 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki
  • 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny
  • 1 pomidor
  • 150 g zielonych oliwek
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty
  • 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 kulka sera mozarella
  • 100 g sera mozarella wiórki
  • 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry
  • 1 łyżka indyjskiego sosu Korma
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala
  • 4 garści mix'u sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie sosu do środka tortilli:
125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu i dodajemy do tego jedną łyżeczkę przyprawy curry. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Przygotowanie sosu do polania tortilli:
125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu, wciskamy do tego jeden ząbek czosnku. Doprawiamy 0,5 łyżki przyprawy curry i 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala. Mieszamy aż do uzyskani jednolitej gładkiej masy.

Przygotowanie tortilli:
W trakcie przygotowań, włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Blaszkę bądź też kratkę w piekarniku wykładamy folią aluminiową, błyszcząca stroną ku wierzchowi. 

Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Wkładamy do szklanego naczynia ( miska, lub głęboki talerz), dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty i sosu Korma, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące.

Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości a4).
Kolejność nakładania składników jest dowolna. Ja to zrobiłam tak:
Na każdy placek położyłam po dwa plasterki sera żółtego. Następnie na każdą tortillę przypadła garść mix'u sałat. Na to nakładamy mięso, wychodzi po 100 g na jedną tortillę. Polewamy naszym sosem do środka tortilli. Posypujemy wiórkami sera mozarella, posiekaną papryczkę chilli, zielone oliwki( mogą być w całości), pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki cebulę. Na koniec na każdą tortille kładziemy do środka po dwa listki świeżej bazylii. Całość zawijamy ( uwaga to może nie być łatwe, gdyż te tortille mają bardzo bogate wnętrze), żeby nam się wszystko ładnie kupy trzymało zawijamy to jeszcze w folię aluminiową i w niej wkładamy nasze tortille do rozgrzanego już wcześniej piekarnika. trzymamy je ok 30-35 minut.










Smaczego!!!
Kurczak orientalnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...