18 lutego 2013

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Potrawa również dostała się do albumy potraw Dzień Dobry TVN - Wasze dania na naszej stronie :)
„Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.”

Składniki:
  • 500 g mięsa z szynki do gulaszu
  • 12 pieczarek
  • 1 papryczka chilli
  • 3 cebule 
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych
  • 1/2 kostki bulionowej wieprzowej
  • włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 5-6 ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
  • 8 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cytryna
  • imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm


Przygotowanie:


  1. Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie. 
  2. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku do momentu aż skórka na paprykach popęka. Następnie upieczoną paprykę każdą z osobna zawijamy w folie aluminiowa i odstawiamy.
  3. Nasze mięso w kawałkach kroimy na mniejsze kawałki, mięso płuczemy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu i obtaczamy tak z 1/2 łyżki mąki. Mięso umieszczamy na rozgrzanej patelni wraz z oliwą z oliwek i dokładnie obsmażamy z każdej strony. 
  4. Z garnka wyjmujemy już ugotowaną włoszczyznę  Na jej miejsce umieszczamy w garnku z wywarem warzywnym mięso gulaszowe. Pozostawiając na patelni cały tłuszcz. Wywar dalej gotujemy razem z mięsem gulaszowym
  5. Do tej samej patelni dolewamy troszkę oliwy  z oliwek i dodajemy posiekane 3 cebule wraz z posiekanymi 5 ząbkami czosnku. I tak smażymy. Po chwili dodajemy po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Następnie dodajemy utarta skórkę z cytryny dla smaku.
  6. Mięso wyjmujemy z garnka z wywarem i znowu nakładamy na patelnie na której smażymy już cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojony w paseczki lub posiekany imbir wraz z 1 łyżeczką kurkumy, oraz posiekana 1 świeżą papryczkę chilli.
  7. Do wywaru dodajemy pomidory z puszki.
  8. Zawartość patelni w całości razem z tłuszczem przekładamy do naszego wywaru z pomidorami  Gotujemy tak aby mięso nam dobrze zmiękło.
  9. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
  10. Pieczarki dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w plasterki lub kostkę i dodajemy do zupy.
  11. Odwijamy wcześniej odłożone papryki i obieramy je ze skórki. Kroimy w kostkę i dokładamy do dalej gotującej się zupy.
  12. Na sam koniec dodajemy do naszej zupy gulaszowej 3 wyciśnięte ząbki czosnku i odrobinę majeranku wraz z kilkoma kroplami maggi lub 1 łyżeczką uniwersalnej przyprawy do potraw typu Vegeta. 
  13. Na patelni roztapiamy 1/2 kostkę masła i dodajemy do niej 1.5 łyżki mąki i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Zaklepke powoli dodajemy do zupy, ciągle ją mieszając.

Zupa nadaje się już do spożycia. Możemy podawać ją jeszcze dodatkowo z ogórkiem kiszonym, 1 łyżką śmietany i chlebem.




Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. zrobię taka :) mega pysznie brzmi :D kocham Gulasz!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...