25 lutego 2013

Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka - 14 zł za 1 kg
  • 5 g* przyprawy curry 0.10 zł
  • 5 g przyprawy oregano 0.10 zł
  • 5 g pieprzu mielonego czarnego 0.10 zł
  • 2.5 g uniwersalnej przyprawy do potraw 0.10 zł
  • 5 g przyprawy papryka ostra 0.10 zł
  • 5 g kurkumy 0.25 zl
  • 2 ząbki czosnku za całe 3 główki zapłacimy jakieś 3,49 zł - a starczy to nam ja  dłuższy czas. Więc no nie wiem można uznać ze jakieś 2 ząbki czosnku mogą kosztować kilka groszy dajmy na to że 0.35 zł
  • 2 woreczki ryżu 0.84 zł
  • 1 opakowanie fix do potraw chińskich 1.49 zł
  • 5 g soli
  • 1 pomidor ok 0.49 zł
  • 30 g sera żółtego 0.60 zł
  • 1 łyżka pasty curry jakieś 0.40 zł



Całość za danie wyniosła 18,87 zł


Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczamy w głębokim naczyniu i dodajemy do niego po 5 g wymienionych przypraw oprócz soli, oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i formujemy z mięsa kuleczki. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni opcja góra dół i pieczemy jakieś 20 minut. Następnie po tym czasie na każdego kotlecika, mnie wyszło ich 13 z 1 kg mięsa, układamy na nich pokrojone kawałki sera i pokrojonego w plasterki pomidora. Pieczemy dalej na opcji termoobieg 5 minut. 

W garnku gotujemy 2 woreczki ryży wraz z solą.
W małym garnuszku gotujemy .33 ml wody i dodajemy do niej  nasz fix do potraw chińskich.

Gdy ryż jest ugotowany i opłukany umieszczamy go w misce i mieszamy razem z fixem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...