4 lutego 2013

Parma Revolution

 Oryginalna wersja sałatki PARMA z Pizza Hutt
Szynka włoska na liściach szpinaku z dodatkiem rukoli przekładana pomidorami doprawionymi czosnkiem i oliwą, a całość przybrana pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi


Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji.

Sos do sałatki a'la vinaigrette:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki octu winnego czerwonego
  • oregano
  • bazylia 


Składniki do sałatki

  • 100 g szynki Szwardzwaldzkiej w plastrach
  • 250 g pomidorów koktajlowych cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 garści sałaty roszponki
  • 60 g mix'u sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola)
  • ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki
  • 3 listki świeżej bazylii
  • garstka obranego słonecznika
  • 1 łyżka octu balsamicznego z modeny


Sos przygotowanie:
Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki musztardy wraz z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki octu winnego czerwonego oraz przyprawy oregano i bazylię - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Sałatka przygotowanie:
Roszponkę, mix sałat i pomidory dokładnie myjemy. Plastry szynki Szwardzwaldzkiej przekrawamy na 4 równe części i zawijamy w ruloniki.  Pomidory koktajlowe umieszczamy w osobnym naczyniu przekrawamy na 4 części każdego pomidorka. Mieszamy razem z trzema łyżkami oliwy z oliwek, wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekana bazylią. Słonecznik prażymy chwilę na rozgrzanej patelni. 
Na miseczce lub też talerzu sałatkowym umieszczamy roszponkę z mixem sałat, skrapiamy to naszym wcześniej wykonanym sosem, następnie dodajemy ruloniki z szynki Szwardzwaldziej , pomidóry. Całość obsypujemy ziarenkami słonecznika i serem dojrzewającym dla smaku. Skrapiamy także dodatkowo jedną łyżką octu balsamicznego.





Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...