20 stycznia 2013

Indycze kotleciki mielone z żurawiną w sosie grzybowym

Składniki:
  • 500 g mięsa mielone z indyka
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, chilii
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 garści suszonych grzybów
  • bulion grzybowy- kostka
  • śmietana 18%
  • mąka
  • 6 ziemniaczków
  • masło - pół kostki
  • koperek
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy żurawinę, wyciśnięty czosnek, pieprz, sól, chili, 1 jajko i bułkę tarta. Wszystko razem mieszamy. I tworzymy kuleczki które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnie dodamy oliwę i smażymy kotleciki, aż staną się z wierzchu chrupiące. 

Sos:
 Grzyby maczamy we wrzątku z jakieś 5 minut i przecedzamy przez sitko, aby wypłukać ewentualny piasek. Do małego garnuszka dolewamy tak 1 szklankę wody i grzyby i sobie gotujemy tak z 20-30 minut pod przykryciem. Dodajemy kostkę grzybowa bulion i dalej gotujemy. śmietanę mieszamy razem z jedna płaską łyżką mąki oraz odrobiną pieprzu. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy to do gotujących się grzybów  Dalej gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 15 minut. 

Kotleciki podajemy z ugniecionymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...