7 grudnia 2012

Zupa Wietnamska Tom Yum


Najpopularniejszą orientalną kuchnią w Polsce jest kuchnia wietnamska. Charakteryzuje ją różnorodność składników wietnamskich, bogactwo przypraw i oryginalność podania. Wietnamskie potrawy mają wyszukany aromat i niezwykły smak, dlatego są tak uwielbiane przez Polaków.
Kuchnię wietnamską charakteryzuje podział na 3 regiony Wietnamu: Hue, Sajgon i Hanoi. Każdy z nich, choć reprezentuje tę samą kuchnię, posiada cechy odróżniające go od reszty. Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i oryginalnego ich podawania. W Sajgonie do potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób.
Do przyrządzenia większości potraw potrzebne są orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Restauracje wietnamskie znajdujące się poza dalekim Wschodem, mają często problem, aby zdobyć odpowiednie ingrediencje, ponieważ w danym państwie nie ma ich odpowiedników, muszą więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju.
Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej).
Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów.
Źródło:  http://www.pho.com.pl/


Składniki:
  • włoszczyzna
  • 1 kg kości wołowych
  • 400g karkówki
  • 10 krewetek tygrysich
  • 5 suszonych papryczek chili
  • 8 pieczarek
  • świeży imbir
  • 5 listków bazylii
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • mieszanka chińska - mrożone warzywka 
  • tajska pasta Kanokwan
  • pieprz
  • sól
  • curry
  • makaron ryżowy


Przygotowanie: 
Włoszczyznę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do wody wraz z kośćmi wołowymi i gotujemy by uzyskać wywar taki jak na rosół. Gdy warzywa i kości będą już ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki,  krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy do zupy 4 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz posiekaną bazylię, dobrze mieszamy.
Makaron ryżowy wkładamy na 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. makaron dodajemy do zupy. Od teraz zupa nadaje się do spożywania.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...