2 grudnia 2012

Zboczone piersi z kurczaka w sosie


Składniki:

  • 5 średnich piersi z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg boczku wędzonego surowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Papryka ostra (przyprawa)
  • Czosnek granulowany
  • 15 śliwek kalifornijskich
  • 5 ząbków czosnku


Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i nacinamy w nich kieszonki, tak aby wsadzić do każdej z nich po 3 śliwki wraz z wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku. Panierujemy w ostrej papryce o czosnku granulowanym. Każdą pierś owijamy boczkiem, tak aby pokrył on całą powierzchnię piersi. Smażymy na głębokiej patelni, do momentu aż skórka będzie chrupiąca, ale nie spalona. Następnie wlewamy 400 ml śmietanki 30%, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę rozmarynu. Dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do wszystkiego pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki i dusimy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, po tym czasie potrawa jest gotowa do spożycia. Można podawać z Gorzką sałatką



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...