11 grudnia 2012

Zapiekane serowe pomidory z boczkiem

Składniki:
  • 8 dużych twardych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 serki topione gouda kazdy po 100g
  • 1 ser gorgonzola 200g
  • 1 ser feta półtłusty 270g
  • 1 łyżeczka pieprzy mielonego
  • 100g boczku wędzonego surowego w cienkich plasterkach


Przygotowanie: 
Pomidory należy dobrze umyć,  ściąć wierzchy i łyżeczką lub nożykiem wydrążyć w nich miseczki. Wydrążany miąższ siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy serki topione, ser feta i gorgonzola, wyciśnięte ząbki czosnku i łyżeczkę pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania masy typu gładka pasta. Pomidory nadziewamy pastą i układamy na blaszce. Dodajemy do tego nadziane na wykałaczki plasterki wędzonego boczku. Wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego na 220 stopni w ustawieniu góra i dół. Pieczemy ok 30 minut.




Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. hej Sunehri, spodobały mi się te Twoje zapiekane pomidory :) tylko czy mogłabyś troszkę precyzyjniej napisać co to są "2 serki topione gouda"?
    -2 plasterki sera topionego,
    -2 takie topione trójkąciki po 25 g każdy,
    -2 topione "wagoniki" po 100 g każdy :)
    podobna uwaga co do sera feta - ile wagowo? 200 g czy mniej czy więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) serek topiony to taki np ten prostokątny, są one także jako trójkąty. Także jeśli chcesz to 3-4 trojkaty. A feta to cała ta kostka.

      Usuń
    2. wielkie dzięki, od razu lepiej <3
      teraz to ja na pewno wykorzystam ten przepis :] poproszę o więcej takich ładnych i łatwych przepisów :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...