2 grudnia 2012

Spaghetti Bolognese Hot DeLux

Składniki:
  • makaron do spaghetti
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • 1 cebula
  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • świeża bazylia 10 listków
  • zielona pietruszka - natka
  • 150g zielonych oliwek
  • Knorr Fix Spaghetti Bolognese
  • ser mozzarella - wiórki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • uniwersalna przyprawa do potraw - wegeta
  • pieprz
  • sos piri piri lub tabasco
  • 1/2 kostki rosołowej
  • oliwa z pestek winogron
  • oregano
  • kolendra


Przygotowanie:
MAKARON:
Do wody dodajemy 2 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki rosołowej i łyżkę oleju z pestek winogron. Do wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki).
SOS:
Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków bazylii i 5 ząbków wyciśniętego czosnku. Smażymy i dodajemy mięsko mielone, nakładamy je tak by zrobić z mięsa jak najmniejsze kawałeczki. Dodajemy pieprz, 4 łyżeczki sosu piri piri, posiekane oliwki, odrobinę kolendry i oregano. Dalej smażymy tak ok. 5 minut ciagle mieszając drewniana łopatką co by nam się nic nie przypaliło. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz Knorr Fix Bolognese. Trzymamy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut.


Podajemy z serem mozzarella lub parmezanem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...