3 grudnia 2012

Pizza Clauditta


Składniki na 2 spody do pizzy (jeden duży- blaszka taka jak na ciasto sernik, drugi mały- mała okrągła blaszka tortownica)

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli



Drożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić (początkowo bardzo przykleja się do dłoni), umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i owinąć w koc i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godzinkę).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia)
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

Dodatki:

  • sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią,
  • 0,2 kg pieczarek
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem
  • 1 pomidor
  • świeża bazylia
  • 0,5 kg sera mozzarella - wiórki
  • 1 cebula czosnkowa
  • 0,4 kg mieszanki owoców morza   - polecam sałatkę z owoców morza z Lidla http://www.lidl.pl/static_content/lidl_pl/images/PL/pl_47891_01_b.jpg








Podawać na gorąco gdy ser jest jeszcze ciągnący :D

Smacznego :) !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...