10 grudnia 2012

Paprykowe Gołąbki

Składniki:
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła lub oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka chili
  • 8 papryk dużych ( kolory nie mają znaczenia )
  • folia aluminiowa
  • brytfanka lub blaszka do pieczenia ciast
  • odrobina soli


Przygotowanie: 
Do garnka z osoloną wodą wkładamy woreczki ryżu, i gotujemy tak długo aż woreczki z ryżem napęcznieją. 
Ugotowany ostudzony ryż, dodajemy do mięsa mielonego i razem mieszamy. Następnie na patelnię dodajemy drobno posiekana w kostkę cebule wraz z łyżką masła i smażymy tak aby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa wymieszanego z ryżem i znowu mieszamy dodając łyżeczkę pieprzu i chili oraz odrobinkę soli. 
Z papryk odcinamy górną warstwę tą z tzw. ogonkiem oraz oczyszczamy środek z pestek. Papryczki wypełniamy farszem. Umieszczamy je w brytfance lub blaszce do pieczenia ciast wyłożonej folią aluminiową, błyszczącą stroną na wierzch. Układamy papryczki blisko siebie. Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 35-45 minut.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...