6 grudnia 2012

Indycze pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowo-pietruszkowym

Składniki:

  • 0,7 kg mięsa mielonego z indyka
  • włoszczyzna
  • kostka rosołowa
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • śmietana 18% 400ml
  • serek topiony kremowy
  • pieprz i sól
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka tarta 3 łyżki
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • mąka


Przygotowanie:
Z włoszczyzny i kostki rosołowej gotujemy wywar jak na rosół. 
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz bardzo drobno posiekaną pietruszkę z koperkiem, dodajemy do tego jedna chochelkę wywaru i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy łyżkę maki, dalej mieszamy. Pulpeciki wyciągamy z wywary i wlewamy do niego sos, i znów wkładamy do pulpeciki i tak gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut. 


Smacznego !!!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...