1 kwietnia 2013

Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich



Składniki:
  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • sałata zielona 4 liście
  • 2 ogórki konserwowe
  • przyprawy- sól, pieprz, papryka ostra
  • olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek

Sos oraz jego przygotowanie:
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 średni ogórek konserwowy

Ogórek konserwowy pokroić w małą kostkę i przełożyć go do miseczki. Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni.

Sposób przygotowania Hamburgera:
Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź oliwy z oliwek. Nakładamy kotlety i smażymy wedle gustu ( krwiste, średnio krwiste lub wysmażone). Pomidory kroimy w plasterki a cebulę w talarki, oba składniki smażymy na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron bądź oliwy, dodajemy do tego pół łyżeczki cukru. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Bułki przekrajmy na pół i na chwilkę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, tak aby były chrupiące, ale nie spalone.

Wewnętrzne strony bułki smarujemy sosem do hamburgerów. Na dolną część bułki, która stanowi spód hamburgera kładziemy listek sałaty, na to kotleta a na niego podsmażone pomidory z cebulą, przykrywamy górną warstwą bułki.


Hamburgera można również podawać z frytkami wedle uznania.

Smacznego !!!hare on faceboo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

Miłego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...